Kaj pravi znanost o uporabi nastavljivih (električnih) pisalnih miz pri otrocih in odraslih?

Za spopadanje z epidemijo sedentarnih (sedentaren: kdor veliko sedi) življenjskih stilov so zdravstveni strokovnjaki razvili prakse, ki v dnevno rutino vključujejo gibanje in ergonomiko. Ena od rešitev je tudi uporaba pisalnih miz namenjenih stanju. Te so lahko po višini nastavljive električne mize ali pa ročno nastavljive.

Večina znanstvenih raziskav o električni po višini nastavljivih pisalnih mizah namenjenih stanju, se osredotoča na odrasle na njihovem delovnem mestu; vendar pa tudi otroci v šoli vse več časa sedijo, kar lahko ravno tako povzroči zdravstvene težave, vključno z debelostjo in obremenitvami hrbtenice. Poleg tega se je od sredine preteklega stoletja občutno podaljšal tudi čas, ki ga otroci preživijo v sedečem položaju izven šolskega okolja, na primer v avtomobilu, med gledanjem televizije, igranjem videoigric, uporabo računalnika, kar vse prispeva k daljšemu sedenju in krajšemu obdobju ukvarjanja s telesno dejavnostjo.

Dokazano je bilo, da ima sedentarno vedenje v otroštvu dolgotrajne posledice, ki vztrajajo še v času pubertete in odraslosti. Nobena druga kultura nima tako izrazitih in pogostih težav s hrbtenico, kot je to značilno za zahodni svet.

Sedentarno vedenje v otroštvu napoveduje sindrom kronične utrujenosti v dobi odraslosti in je povezano z višjim tveganjem za nastanek debelosti in pojav visokega holesterola v odraslosti.

Zato bi ukrepi za zmanjšanje sedentarnega vedenja v otroštvu prispevali k vzpostavljanju doživljenjskih zdravih vzorcev vedenja ter s tem izboljšali zdravje otrok v času njihovega odraščanja oz. do trenutka, ko vstopijo na trg delovne sile. Po višini nastavljive kinestetične mize, aktivni stoli, znani tudi po imenu hokki stoli ali kinestetični stoli oz. kinestetične gobice, pomagajo otrokom, da razvijejo sedeči/stoječi način dela, s čimer lahko nadaljujejo v odrasli dobi, kjer težave s hrbtenico lahko blažimo s sedenjem in stanjem za po višini nastavljivimi pisalnimi (električnimi) mizami.

Čezmerne oblike sedentarnega vedenja v otroštvu so bile povezane z negativnimi posledicami za kognitivni razvoj, akademske dosežke in kardiološko-presnovne markerje tveganja za zdravje, vključno s krvnim pritiskom, holesterolom, inzulinom, težo in telesno zgradbo, če jih naštejemo le nekaj, pa se težav s hrbtenico (hernija, išias ipd.) še dotaknili nismo.

Še posebej debelost otrok je postala velik javni zdravstveni problem, z začetkom v zgodnjih fazah otrokovega razvoja ter s stopnjo razširjenosti, ki se je več kot potrojila od leta 1970.

Ljudje, ki uporabljajo pisalne mize namenjene stanju, poročajo, da se počutijo budnejše, pozornejše in so do 10% bolj produktivni. To ni presenetljivo, saj znanstveniki že dolgo vedo, da sta gibanje in delovanje možganov povezana.