Čemu pisalne mize namenjene stanju

Električne dvižne mize, po višini nastavljive mize ali kinestetične mize

• Čezmerno sedenje povzroča bolezni in ortopedske motnje ter ovira zmožnost otrok za učenje.
• Otroci ali odrasli za električnimi dvižnimi mizami ali kinestetičnimi mizami porabijo 15% do 25% več kalorij med svojim šolskim dnevom kot tisti, ki sedijo.
• Pri debelih učencih so imele nove po višini nastavljive/dvižne pisalne mize še večji učinek, saj so povečale porabo kalorij za 25% do 35%.
• Majhni gibi, kot je premikanje rok in nog, imajo velik vpliv na porabo kalorij.
• Otroci v učilnicah namenjenih stanju bolje sledijo pouku. Odrasli pa so bolj budni in prisotni na sestanku. Poveča se kreativnost in usmerjenost v reševanje problema, posledično se tudi skrajšajo sestanki in se zaposleni ne ukvarjajo veliko z neproduktivnimi pogovori.
• Vodenje pouka je lažje. Vodenje sestanka je lažje.
• Če otroci imajo možnost gibanja skozi celoten dan, jo bodo uporabili.
• Če se učenci več gibajo, se izboljša tudi njihov učni uspeh, pri odraslih pa se poveča produktivnost.
• Otroci se bolje počutijo, če se lahko več gibljejo in niso omejeni na stol.
• Vedenje v razredu se izboljša z aktivnim učenjem.
• Otroci, ki se več gibljejo, so bolj kreativni.
• Izboljšajo se rezultati preizkusov znanja.
• Otroci se lahko gibljejo in spreminjajo svoj položaj, kadar morajo biti osredotočeni.
• Stanje preprečuje prilagajanje telesnih tkiv na statične položaje (kratki fleksorji kolkov in stegenske mišice, povešen zgornji del hrbta, slaba drža ramen) IN ne kvari otrokove fiziologije, tako kot sedenje.
• Stanje vzdržuje celovitost vseh kompleksnih motoričnih spretnosti, ki so potrebne za optimalno fiziološko delovanje.
• Zmanjševanje časa sedenja dobesedno zmanjša staranje celic, kar pomeni, da bodo otroci živeli dlje in bili bolj zdravi.

OTROCI IN ODRASLI SE NE MOREJO DOVOLJ GIBATI ZA SVOJO PISALNO MIZO, PIKA.

Otroci ali odrasli za električnimi dvižnimi mizami ali kinestetičnimi mizami porabijo 15% do 25% več kalorij med svojim šolskim dnevom kot tisti, ki sedijo.

25%

Obstaja kakšna slaba stran stanja? Je nevarno?

Ne! Ne obstajajo povezave med stanjem na delovnem mestu ali v šoli in zdravstvenimi težavami. Peter Katzmarzyk, profesor javnega zdravja na biomedicinskem raziskovalnem središču Pennington v svojih raziskavah ni našel NOBENE povezave med stanjem in zdravstvenimi težavami. Prav nasprotno, „stopnja smrtnosti je nazadovala ob višjih deležih stanja“, kar pomeni, da stanje ni sedentarno ali nevarno.

Kakšne višine naj bodo pisalne mize namenjene stanju?

Višina otrokove pisalne mize namenjene stanju ni zapleten problem in ne potrebuje strokovnjaka za ergonomiko. Druga možnost je nastavljiva pisalna miza namenjena stanju, ki jo lahko zvišujejo ali znižujejo učenci sami.

Se bo moj otrok preveč utrudil za pisalno mizo namenjeno stanju?

Ne! Običajni šolski dan traja 6 ur, zaradi odmorov, kosila in drugih dejavnosti pa otroci običajno stojijo zgolj 3-4 ure/dan, vendar ne brez prekinitve. Pri večini osnovnošolskih učilnic je uvajalno obdobje redko daljše od 15 minut, otroci pa imajo vedno možnost usesti se na tla, če so utrujeni. Naša izkušnja z našimi otroki v učilnicah namenjenih stanju je, da so otroci prvih nekaj tednov po uvedbi pisalnih miz namenjenih stanju po koncu šolskega dne malo bolj utrujeni. Ko pa otroci postanejo bolj utrjeni, so zmožni stati dlje časa, ne da bi postali utrujeni.

Kaj pa prehrana in telesna vadba?

Po našem mnenju so pisalne mize namenjene stanju v šolah preprosta in elegantna rešitev za problem fizične nedejavnosti in sedentarnih življenjskih slogov, vendar pa priznavamo, da so pisalne mize namenjene stanju zgolj del rešitve. Verjamemo, da otroci ne potrebujejo toliko sedenja, ampak bi se morali več gibati, jesti manj sladkorja in več kakovostnih živil, dobiti več sončne svetlobe in več spati.

Kakšno obutev bi moral nositi moj otrok?

Po mnenju Dr. Lynn Staheli z ortopedskega oddelka otroške bolnišnice medicinskega središča v Seattlu:(1) Najprimernejši razvoj stopala je, če smo bosi; (2) glavna vloga čevljev je, da ščitijo naša stopala pred poškodbami in infekcijami. Kaj to pomeni? To pomeni, da bi morali biti vaši otroci doma bosi, kolikor je to mogoče, v šoli pa bi morali nositi povsem tanke copate.